21 de febrer del 2014

La cervesa catalana és la més antiga d'Europa

Com no podia ser de cap altra manera, només hem de veure l’afició a les terrassetes dels bars per comprendre que això havia de venir de lluny.

La Cova de Can Sadurní, a Begues (el Garraf), compta amb el jaciment més antic del continent per a la fabricació i consum de cervesa.
Els neolítics catalans ja en feien fa més de 6.000 anys i els ingredients no són gaire diferents dels que es fan servir ara. Les excavacions han permès localitzar sitges d'emmagatzematge d'ordi, restes de malta d'ordi i una gerra dipositada a la tomba d'un individu.

També en aquests mateixos nivells neolítics (4500 aC) aparegué l’estatueta antropomòrfica més antiga de Catalunya, que fou anomenada “L’encantat de Begues”. 

Jaciment Cova de Can Sadurní
Jaciment Cova de Can Sadurní

Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més característics dels Països Catalans per la singularitat que es conserva una seqüència cronològica constant de la presència humana des de l'Epipaleolític fins al segle XIX, es pot seguir la nostra evolució a través del material arqueològic trobat.



neolític

Des dels inicis de la civilització, la cervesa s’ha vinculat al desenvolupament social de la humanitat. Els sumeris a la baixa mesopotàmia, sembla, van ser els primers a produir-la amb caràcter medicinal i sagrat, i no com altres... 

En aquest bloc trobareu més dades sobre el jaciment: espeleobloc.cova can sadurni





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar en la Xusquipèdia