2 de juny del 2014

L’Atles Català del 1375 va mostrar la circumferència de la Terra amb un error de només 4.000 Km

L'Atles Català és el mapa cartogràfic més important de l'edat mitjana, i, en l'actualitat, una de les joies de la col·lecció de la Biblioteca Nacional de França a París. És el primer atles conegut que incorpora una rosa dels vents.




El Mapamundi més complet de la història 

L'any 1373 l'infant Joan, duc de Girona i primogènit de Pere III, el cerimoniós, desitjava una carta nàutica completa amb el seu llevant i ponent, i amb tot el que des de l'Estret conduïa a ponent. Va pagar 150 florins d'or d'Aragó i 60 lliures mallorquines als seus creadors, AbrahamJafudà Cresques, cartògrafs jueus mallorquins.

El novembre de 1381, va regalar el Mapamundi que restava a l'arxiu de Barcelona, al seu cosí Carles VI, amb motiu de la seva coronació com el nou rei de França.

Atles català, 1375
El conjunt de l'obra té per títol Mapamundi, a saber imatge del món i de les regions que hi ha en la Terra i dels diferents pobles que l'habiten, consta de 12 taules, cada dues taules és un pergamí, o carta, de 64 x 50 cm i junts tots els pergamins amb les seves tapes fan 64 cm per uns 4 m. S’atribueix a la Terra una circumferència màxima de 180.000 estadis. Calculant a raó de 200 m per estadi, s'obté un resultat d'uns 36.000 quilòmetres, 4.000 per sota de la xifra real (uns 40.000 Km), que, tanmateix va ser de molta utilitat per als descobriments dels segles següents.

Es diu Atles Català perquè els mallorquins eren catalans de Mallorca des del 31 de desembre de 1229 quan Jaume I la va conquerir i organitzà la repoblació de l’illa. També eren catalans de Mallorca els reis independents que tenien la cort a Perpinyà (Catalunya Nord).
El comerç marítim, motor de Catalunya

Els portolans

Al segle XIII, quan els catalans eran una gran potència comercial a la Mediterrània, va aparèixer una nova forma de cartes nàutiques, els portolans, que representen i descriuen d’una banda els ports i els accidents costaners (illes, abrics i altres elements que permeten reconèixer la riba) i, de l’altra, els itineraris a seguir a partir d’una xarxa de línies geomètriques, derivades de roses de vents, que es caracteritzava per un sistema de rumbs, representació gràfica de les zones de vents. Fins aquest moment, bona part de la navegació es feia vorejant la costa, sense perdre-la gaire de vista.


Carta de Delhi i Ruta de la Seda

Abraham i Jafudà Cresques

Abraham Cresques (Palma 1325 - 1387) era bruixoler, rellotger i constructor d'instruments nàutics. Va ser el màxim representant de l'Escola Mallorquina de Cartografia. Protegit pels comtes-reis de Catalunya i Aragó, va crear una nodrida sèrie de cartes geogràfiques, moltes perdudes avui dia. El seu fill Jafudà Cresques, anomenat Jaume Riba després de la seva conversió al catolicisme, també va ser mestre de les cartes nàutiques de la Corona d'Aragó.
Al nord de l'illa de Mallorca una muntanya submergida porta el nom de Mont dels Cresques, en homenatge a tots dos.
Els investigadors també han apuntat que almenys cinc mapes més podien ser obra d’ells o del seu taller: les cartes Veneciana, Florenciana, Napolitana i de Paris, conservades a les seves respectives biblioteques, i el Mapa d’Istambul conservat al Palau de Topkapi.

En aquest enllaç, gaudireu de l'autèntic i meravellós Atles Català:
Bibliothèque Nationale de France

2 comentaris:

  1. si ho voleu consultar :
    https://www.loc.gov/resource/g3200m.gct00215/?sp=1
    o
    https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b55002481n/f1.item

    ResponElimina

Gràcies per participar en la Xusquipèdia