12 de juliol del 2014

Ciutadella Ibèrica de Calafell. Un inoblidable viatge en el temps

La Ciutadella Ibèrica es situa al damunt d'un petit turó, a prop de la platja de Calafell (Baix Penedès). La visita és tota una experiència, un viatje en el temps...







Origen dels Ibers


La civilització íbera és el resultat de la barreja entre la nostra població indígena i els nouvinguts grecs i fenicis, que als voltants del segle V a.C. van desenvolupar un llenguatge i un alfabet propis a tot l'orient peninsular i aportaren molts avenços en agricultura, comerç i indústria tèxtil i metal·lúrgica.








Ciutadella dels Cossetans


Aquest assentament del segle VI a.C. pertanyent a la tribu ibèrica dels Cossetans tenia les funcions d'exercir el control del territori i l'arribada de productes comercials per mar provinents de tota la Mediterrània, especialment de l'àrea de Cartago, Eivissa, el sud de la península Ibèrica, Grècia, la península Itàlica i el sud de França. Hi ha documentada una ocupació ibera de cinc segles.


La curada reconstrucció de gran part de les edificacions ens permet viatjar en el temps i recorre els carrers, fent-nos una perfecta idea de com vivien els ibers fa uns 2.500 anys.



 Dins del perímetre emmurallat hi ha la casa del cabdill, vivendes de diferents tipus i mesures, recintes destinats a cultes domèstics, un pou d'aigua de gairebé deu metres de profunditat, forns per coure pa, torres que servien de magatzem, i uns carrers parcialment empedrats amb desguassos per a l'aigua de la pluja.

A finals del segle III a.C., la Ciutadella es va veure afectada per un gran conflicte bèl·lic que va sacsejar tota la Mediterrània: la Segona Guerra Púnica, que va enfrontar a dos imperis, Roma i Cartago.
Torre d'assalt romana







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar en la Xusquipèdia