26 d’octubre del 2014

Mari Pepa Colomer, pionera de l'aviació

Maria Josep Colomer i Luque, nascuda a Barcelona el 1913, va ser la primera dona de Catalunya i de tot l’estat espanyol que va aconseguir el títol oficial de pilot d’aviació. Corria l’any 1931, i la noia tenia només 18 anys!.



La Història és un ample catàleg de persones meravelloses que s’enfronten a les oligarquies o a les convencions coercitives, i, tornem-hi que no ha estat res, lluiten per capgirar els NO en SI, i des del seu humanisme contribueixen a la transformació d’una societat millor, com la Mari Pepa i altres dones que com ella van haver d'esforçar-se de valent, per assolir els drets socials que fins aleshores havien estat reservats només als homes, el dret al vot, dret a la formació per a exercir una professió amb la qual guanyar-se la vida dignament o el dret a volar...

El somni es fa realitat

Mari Pepa Colomer va ser alumna de l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, institució que havia fundat el 1909 la Francesca Bonnemaison, que fou el primer centre a Europa dedicat exclusivament a la formació cultural i laboral de les dones. De ben petita mostrà la dèria de volar, seguia amb gran interès els progressos de les pioneres, com la nord-americana Amelia Earhart.

Acompanyada del seu pare va haver de demostrar al rector i màxim responsable de l’aeròdrom Canudas, en Josep Canudas, que llur ferma determinació de volar no era un caprici i, finalment, és acceptada, com la primera alumna, en l’escola de vol. Amb només 18 anys obté brillantment la llicència de pilot. La jove protagonitza la portada del diari "La Vanguardia" del 22 de gener de 1931.


Mari Pepa Colomer
Portada del diari La Vanguardia, 1931

Per aconseguir experiència professional i demostrar que es troba al mateix nivell que la resta de pilots, participa amb èxit en diferents concursos, com el Concurs d’Aviació de Cardedeu, de reconegut prestigi al món de l’aviació civil. El 1935 Mari Pepa Colomer obté el títol de professora de pilotatge que atorga la Dirección Estatal de Aviación Civil i el 1936 crea, junt amb altres companys, la primera Cooperativa de Treball Aeri de Catalunya i l’Escola Catalana d’Aviació, on àdhuc imparteix classes a futurs pilots.

La Guerra transforma les il·lusions

El 18 de juliol de 1936 esclata la Guerra Civil Espanyola i com la resta de pilots, Mari Pepa Colomer és mobilitzada pel govern de la Generalitat de Catalunya.

Formant part de l'Escola de pilots de la Generalitat de Catalunya, instrueix a nous pilots per a les Forces Aèries de la República Espanyola. Amb el rang d'Oficial, pilota una ambulància aèria al Front d'Aragó, recull els ferits i els porta cap a Barcelona,  també du a terme tasques de propaganda, llençant pamflets antifeixistes des de l’aire, i, finalment, transportar, de manera intensiva, gent amenaçada cap a l’exili. Aquesta última tasca és extenuant, per salvar el màxim de persones possibles, arriba a creuar els Pirineus fins a tres cops al dia. Molts compatriotes li deuen la vida. Amb el cor encongit, la Mari Pepa esdevé una gran heroïna anònima de Catalunya.
Cartell aixafem el feixisme
"Aixafem el feixisme"
Amb la derrota del bàndol republicà i la immediata repressió franquista, la Mari Pepa ha de seguir el trist camí, com tants altres catalans, de l’exili acompanyant al qui havia estat el seu instructor de vol, Josep Maria Carreras. Es cassen poc després. 

camí de l'exili
Catalans cap a l'exili
El seu destí definitiu és Anglaterra on ell troba feina com a pilot privat de Lord Baeverbrook, ministre de l’aire en el govern de Winston Churchill i ella es dedica a la cura dels fills. La guerra li va arrabassar a la Mari Pepa la il·lusió per volar.

Va morir a Surrey (Anglaterra) l’any 2004 a l’edat de 91 anys. Fins llavors la seva història havia estat oblidada per molts.


1 comentari:

Gràcies per participar en la Xusquipèdia