5 de juliol del 2014

L’Orde de l'Atxa va ser la primera orde femenina no religiosa

L’any 1149, Ramon Berenguer IV va crear l’Orde de l’Atxa per honorar a les dones que van defensar Tortosa (Baix Ebre) del setge dels sarraïns.


Muralla de Tortosa
Després de capitanejar amb èxit la duríssima reconquesta de Tortosa, Ramon Berenguer IV, tot engoril·lat, va marxar amb l'exèrcit a conquerir Lleida i Fraga. Fet que va ser aprofitat pels musulmans amb ganes de brega per posar setge a la ciutat, encara amb les defenses malmeses i pocs homes per defensar-la. Les dones van alçar les armes, moltes vídues i òrfenes, amb el coratge de qui res no té a perdre i van lluitar fins a expulsar per sempre més als sarraïns de Tortosa, protagonitzant un dels episodis més èpics de la reconquesta catalana.

Tortosa (Baix Ebre)
L’orde atorgava privilegis i exempció d'alguns impostos i serien transmesos de mares a filles, únicament a les dones. Es distingien per vestir un escapulari amb una atxa (un tipus de destral cavalleresca) vermella, fins a mitjans segle XV.

L'emblema de l'atxa es troba en algunes làpides funeràries medievals, i en un relleu, al costat de l'escut de la ciutat i la imatge de la Mare de Déu, al claustre de la Catedral de Tortosa. Avui dia, l'Orde de l'Atxa és una distinció atorgada per l'Ajuntament de la ciutat a les pubilles que representen les diferents entitats de la ciutat.
Catedral de Tortosa
Més informació interessant de Tortosa: tortosaturisme.cat

1 comentari:

Gràcies per participar en la Xusquipèdia