25 de gener del 2015

Espanya, Estat espanyol, Regne de Castella, Regne d’Aragó, Corona d’Aragó, Principat de Catalunya, quin garbuix de termes!...

ceràmica de Manises, segle XV
Si no som capaços d'entendre, adequadament, la diferència entre aquests termes, mai tindrem prou clar de què parlem, ni terminarem de comprendre la història i la confusió estarà servida. Alguns han volgut fer de la confusió una reinterpretació històrica que donés justificació els seus deliris megalòmans on el seu poder actual no sigui qüestionat. Posem fil a l'agulla.



No confondre Espanya amb Estat espanyol o Regne d’Espanya

El nom d'Espanya es deriva del llatí “hispania” (Hispània), terme amb el qual a l’imperi romà designaven geogràficament la península Ibèrica. Els grecs li deien Ibèria fent la derivació a partir del riu “Iberus” (Ebre).

El mot ve originàriament dels Fenicis, és descriptiu del territori, vol dir “terra de conills” animal que van trobar en molta abundància a la península i que era desconegut aleshores a Àfrica. La paraula fenícia i hebrea per conill era "tsapan".

Espanya / Hispània és, per tant, un nom de descripció geogràfica. No van existir els espanyols o hispans com a poble habitant o indígena, tot el contrari, la península sencera era habitada per diferents cultures i tribus 
(fenicis, celtes, tartessos, grecs, lusitans, cartaginesos, càntabres, bascos, ibers, etc.) en la majoria dels casos mal avingudes o aïllades sense cap sentiment uniformador.

Després de derrotar als cartaginesos (205 aC), els romans van incorporar als seus dominis els territoris ocupats pels vençuts, i no van parar fins a dominar la major part de la península que van administrar com a tres províncies sotmeses (Hispània Citerior Tarraconensis, Hispània Ulterior Baetica i Hispània Ulterior Lusitània) que servirien per abastir els magatzems romans de llana, oli i vi. A l’imperi Romà es parlava de les Hispànies, en plural, com d’igual manera faríem a la península fins al segle XVIII, llavors dèiem les Espanyes.

Hispania

A partir de la caiguda de l’Imperi Romà, i com a evolució del terme geogràfic, Espanya comprenia tots els regnes que van anant sorgint dins de la península, Portugal, Lleó, Astúries, Castella, Navarra, Aragó, Catalunya, etc. com qualsevol altra regió geogràfica, que pot encabir tants estats i nacions diferents com calgui, posem per cas el Golf Pèrsic, Amèrica Central, Amèrica del Nord o Escandinàvia com a exemples de regions geogràfiques farcides d’estats i nacions diferents.


No confondre Regne de Castella amb el Regne d’Espanya


Després d’anys de lluites, pactes i bodes la Corona de Castella neix com entitat l’any 1230 amb la fusió de les corts del Regne de Lleó i el Regne de Castella. Durant l’edat Mitjana aquest regne agafa molta embranzida conquerint terres als invasors sarraïns de la península i compartint aliances amb els seus veïns de la Corona d’Aragó.


Regnes hispànics, 1210
Regnes hispànics  any 1210

Les relacions amb la Corona Catalana-Aragonesa, malgrat estar reforçades amb les típiques bodes pactistes de l’època, sempre van ser complexes i plenes de desconfiances, ja que les visions polítiques, econòmiques i humanístiques eren molt diferents. La Corona de Castella va esdevenir en una monarquia absolutista, la Corona d’Aragó, una confederació de nacions amb monarquia parlamentària, on calia reunir Corts a cada regne per prendre les grans decisions. Castella és un regne de terra endins, la Corona Catalana-Aragonesa esdevé una potència al Mediterrani. Ningú de l’època va dubtar mai que es tracta de nacions independents amb interessos distints i ambaixadors diferents, i que totes hi són a Espanya. No existia llavors el Regne d’Espanya.


Hispània, 1400
Any 1400
Amb el casament d'Isabel I de Castella i Ferran II d’Aragó, l’any 1469, tampoc van canviar gaire les coses. Isabel és la reina de la Corona de Castella i Ferran és el rei de la Corona d’Aragó, totes dues corones van conservar els sistemes propis d'organització, independents i clars. Els Reis Catòlics mai van prendre el títol de reis d'Espanya, ni tan sols amb la unió dinàstica.
Reis Catòlics
Reis Catòlics, dependències reials palau convent de les MM. Agustinas de Madrigal
A la mort d'Isabel I, el successor al tron de Castella es Felip I, el Bell, marit de Joana, filla d'Isabel i Ferran.

Ferran continuà sent el rei exclusivament de la Corona d’Aragó i en el seu afany de cercar noves aliances per a la Confederació Catalana-Aragonesa es torna a casar, ara amb la germana del rei de França, Germana de Foix. Ella tenia 18 anys, ell 53. D’aquest matrimoni va néixer un fill, l’Infant Joan d’Aragó, però aquest va morir poc després de néixer. En cas d'haver sobreviscut, aquest nen hauria heretat els estats de la Corona d’Aragó, patrimoni patern de Ferran II, el Catòlic, i la història haguera estat força diferent.

En morir el rei Felip I de Castella, el succeeix la seva dona Joana I, la Boja. En canvi, un cop mort Ferran II, és el fill de na Joana qui hereda tots els seus títols derivats de la Corona d’Aragó. És Carles d’Habsburg qui jura com a Carles I a les Corts de Catalunya i posteriorment a les Corts d'Aragó.


Carles, que havia nascut a Flandes, es converteix en el rei de Castella (la reina oficial sempre va ser la seva mare), València, Mallorca, Aragó, Sicília, Nàpols, Princep de catalunyacomte de Barcelona; i després de morir el seu avi per via paterna; arxiduc d’Àustria i emperador del Sacre Imperi romanogermànic. Malgrat compartir monarca o emperador, tots aquests estats van continuar sent autònoms i independents, conservant les seves pròpies institucions, legislacions, idiomes i cultures. Mai ningú ha gosat afirmar que la nació alemanya sigui espanyola o sigui la mateixa nació que la castellana o la catalana pel fet de compartir el mateix rei.
Carles I / Carles V
Territoris governats per Carles d'Habsburg, any 1519

Carles V, emperador del Sacre Imperi Romanogermànic va regnar els regnes hispànics com Carles I.
   Corona de Castella 
   Corona d'Aragó 
   Possessions borgonyones 
   territoris austríacs 
   Sacre Imperi 



Els reis a cada regne tindran la seva numeració corresponent, Felip II de Castella serà Felip I a Catalunya, etc. Així va continuar amb la dinastia dels Àustries fins al segle XVIII. Després de la guerra de successió, l’any 1714, Felip V de Castella, el primer Borbó, va imposar el seu règim absolutista abolint totes les Constitucions i el nom de "Rei d'Espanya" passà a substituir en exclusiva al del "Rei de Castella".

Es van dissoldre les institucions catalanes (Corts, Generalitat i Consell de Cent, la Reial Audiència i les universitats) i el sistema d’administració territorial va estar substituït per un de centralista amb drets de conquesta. A banda de moltes més repressions, es va engegar el procés per fer oblidar la nostra cultura i la nostra influència internacional, castellanitzant noms de poblacions o de personatges rellevants de la nostra història i s’obligà a utilitzar únicament l'idioma castellà en tot l'àmbit públic, o escrit i a l’ensenyament. Durant els tres-cents anys posteriors es manipularia la història amb l’objectiu d'uniformar tota la península sota el govern del nou estat a Madrid.


No confondre Regne d’Aragó amb la Corona d’Aragó

Al segle XI, entre el regne de Navarra i els comtats catalans, neix de la unió dels comtats d'Aragó, Sobrarb i Ribagorça el Regne d'Aragó. Aquest regne pirinenc on llavors es parlava l’aragonès (idioma avui dia quasi desaparegut) va desenvolupar institucions pròpies i diferenciades dels seus veïns i sempre les va conservar fins a la catastròfica derrota del 1714.

Al segle XII, les respectives Corts del regne d’Aragó i Catalunya acorden una aliança on s’estableix que el descendent del matrimoni entre la princesa aragonesa, Peronella i el comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, esdevingui el cap d’estat a les dues nacions, respectant les seves estructures legislatives diferenciades. Neix d’aquesta manera la Confederació Catalana-Aragonesa, també anomenada Corona d’Aragó, que anirà ampliant la seva influència amb la incorporació de més regnes com el de València i Mallorca, entre d’altres.

Corona d'Aragó, 1385
Corona d'Aragó i els Consulats d Mar


Principat de Catalunya

El Principat de Catalunya, del llatí “principatus” és el terme jurídic amb què es defineix, a partir del segle XIV, l’Estat català com el territori sota jurisdicció de les Corts Catalanes, el sobirà del qual, en llatí “princeps”, va ser en un principi el comte del Casal de Barcelona. Tots els comtats catalans restaran agrupats sota unes lleis uniformades per les Corts. Al segle XVII com a conseqüència de l’aberrant tractat dels Pirineus, el país es va dividir en dos, la part del territori a la banda nord dels Pirineus va ser annexionada per França (actualment Catalunya Nord) i el terme "Principat" va passar a definir només a la part del territori al sud, dins de la península Ibèrica.


Corts Catalanes
Corts Catalanes, miniatura s. XV



4 comentaris:

  1. Agraeixo molt esforç clarificador d'aquest article. Caldria afegir més sobre altres regnes que van ser tant o més importants que Castella durant 900-1230, com Lleó, Galícia, Portocale o Navarra.

    La darrera part sobre el principat de Catalunya com a entitat jurídica reconeguda a l'epoca així com la discussió sobre la "Confederació Catalano-Aragonesa" són neologismes recents que mai és van fer servir en el dia a dia o els documents oficials d'aquells temps. Hauríem de corregir aquest esforç revisionista, encara que no sigui convenient per les disputes polítiques del present.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies pel teu comentari, Alex. Amb la voluntat de no fer gaire estès aquest article no hem desenvolupar amb més detalls la descripció de regnes de la península hispànica. Per descomptar que no ens condiciona cap disputa política per a divulgar de la manera més assequible possible per a tothom. Confederació Catalana.Aragonesa és un terme descriptiu, en tot moment ho deixem clar, observeu l'apartat on expliquem els noms contemporanis d'aquesta confederació efectiva, que és el que volem explicar amb el llenguatge d'avui

    ResponElimina
  3. No sé si acabo d'entendre bé a Alex Guerrero. Que el Principat de Catalunya i la Confederació Catalana-Aragonesa son neologísmes propis d'un esforç revisionista ? No és, més aviat, una descripció actualitzada d'aquella realitat ? Potser no es feia servir l'expressió "Confederació" però, per la seva estructura i funcionament, com n'hauriem de dir per ser actualment entenedor ? Quedaria parat, sr. Alex, de com podia ser el "dia a dia" que vosté esmenta en aquella època. Coneix el mapa d'Europa LAON GLOBE d'AVEZAC, de finals del s. XV ? I no és l'únic. Avui, gran part de la historiografia espanyola i aragonesa malden per amagar, tant com sigui possible, la realitat històrica de la nació catalana. Ho fan amb pseudoarguments d'aquells que, repetits mil vegades", a veure si "passen". Em sembla, si no vaig errat, que fou Ramir el Monjo qui va tenir, davant la pressió territorial de Castella i navarra, la iniciativa d'establir aliances amb el Compte de BCN, R.Berenguer IV. I també que, aquest, no va pretendre assolir la dignitat reial per un cert vincle -encara que feble- envers el sobirà francès de l'època, successor de Carlemany i creador, com sabem, de la Marca Hispànica. Situació que va durar fins el 1225 que, amb el Tractat de Corbeil es va donar per finita aquesta relació. Per tant, d'ençà l'any 1137 -el del compromís de Peronel.la amb el Compte- no els calia cap rei als comptats catalans perquè ja en tenien un. Ve a tomb, això acabat d'expressar, perquè un dels pseudoarguments més manifassejats per aquells que volen que determinats fets històrics s'adiguin a les seves conveniències polítiques del moment, és aquell que pretén convertir Catalunya en la "part costera" d'Aragó. Son aquells que, entre altres perles, es complauen en parlar de les "naus aragoneses" per la Mediterrània, al ports de Nàpols, de Sicilia, etc. I el gran "argument" és: que Aragó tenia rei i els comptats catalans tenien un Compte o Príncep. Com que jerárquicament un rei està per damunt d'un compte o d'un princep, doncs no s'escau parlar de "Confederació" sinó la visió castellana de monarquia, aquella que diu: "lo que place al rei, tiene fuerza de ley" ? La qüestió a plantejar, arribats aquí, és: el Compte Ramón Berenguer IV era tant mal negociador que acceptés la submissió al rei Ramir el Monjo a canvi de garantir-li la supervivència del seu regne ? Dubto que les cróniques i els vells pergamins ho donin a entendre així.

    ResponElimina

Gràcies per participar en la Xusquipèdia