Google+

26 d’octubre de 2014

Mari Pepa Colomer, pionera de l'aviació

Maria Josep Colomer i Luque, nascuda a Barcelona el 1913, va ser la primera dona de Catalunya i de tot l’estat espanyol que va aconseguir el títol oficial de pilot d’aviació. Corria l’any 1931, i la noia tenia només 18 anys!.La història és un ample catàleg de persones meravelloses que s’enfronten a les oligarquies o a les convencions coercitives, i lluiten per capgirar els NO en SI, i des del seu humanisme contribueixen a la transformació d’una societat millor, com la Mari Pepa i altres dones que com ella van haver d'esforçar-se de valent, per assolir els drets socials que fins aleshores havien estat reservats només als homes, el dret al vot, dret a la formació per exercir una professió per guanyar-se la vida dignament o el dret a volar...

El somni es fa realitat

Mari Pepa Colomer va ser alumna de l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, institució que havia fundat el 1909 la Francesca Bonnemaison, que va ser el primer centre a Europa dedicat exclusivament a la formació cultural i laboral de les dones. De ben petita va mostrar les seves ganes per volar i seguia amb gran interès els progressos de les pioneres, com la nord-americana Amelia Earhart.

Acompanyada pel seu pare va haver de demostrar al rector i màxim responsable de l’aeròdrom Canudas, en Josep Canudas, que la seva ferma determinació de volar no era un caprici i, finalment, va ser acceptada, com la primera alumna, en l’escola de vol. Amb només 18 anys va obtenir brillantment la llicència de pilot. Va ser portada del diari "La Vanguardia" del 22 de gener de 1931.


Mari Pepa Colomer
Portada del diari La Vanguardia, 1931

Per aconseguir experiència professional i demostrar que estava al mateix nivell que la resta de pilots, participà amb èxit en diferents concursos, com el Concurs d’Aviació de Cardedeu, de reconegut prestigi el món de l’aviació civil. El 1935 Mari Pepa Colomer va obtenir el títol de professora de pilotatge que atorgava la Dirección Estatal de Aviación Civil i el 1936 va crear, junt amb altres companys, la primera Cooperativa de Treball Aeri de Catalunya i l’Escola Catalana d’Aviació, on va donar classes també.

La Guerra transforma les il·lusions

El 18 de juliol de 1936 va esclatar la Guerra Civil Espanyola i com la resta de pilots, Mari Pepa Colomer va ser mobilitzada pel govern de la Generalitat de Catalunya.

Va formar part de l'Escola de pilots de la Generalitat de Catalunya, instruint a nous pilots per a les Forces Aèries de la República Espanyola. També va ser pilot d’ambulància aèria al Front de l’Aragó, on recollia els ferits i els portava cap a Barcelona i amb el rang d'Oficial, també va portar a terme tasques de propaganda, llençant pamflets antifeixistes des de l’aire, i finalment, transportar, de manera intensiva, gent amenaçada cap a l’exili. Va ser extenuant, per salvar el màxim de persones possibles va arribar a creuar els Pirineus fins a tres cops al dia.
Cartell aixafem el feixisme
"Aixafem el feixisme"
Amb la derrota del bàndol republicà i la immediata repressió franquista, la Mari Pepa va haver de seguir el trist camí, com tants altres catalans, de l’exili junt amb el qui havia estat el seu instructor de vol, Josep Maria Carreras, amb el que es va casar poc després. 

camí de l'exili
Catalans cap a l'exili
El seu destí definitiu va ser Anglaterra on ell va treballar com a pilot privat de Lord Baeverbrook, ministre de l’aire en el govern de Winston Churchill i ella es va dedicar a la cura dels fills. La guerra li va arrabassar a la Mari Pepa la il·lusió per volar.

Va morir a Surrey (Anglaterra) l’any 2004 a l’edat de 91 anys. La premsa espanyola va publicar la notícia i va recuperar l'heroica història d’aquesta gran dona.


1 comentari:

Gràcies per participar en la Xusquipèdia