Un deixeble de Galileu, Girolamo Sirtori, ja havia atribuït l’invent a l’òptic de Girona Joan Roget, i les investigacions publicades el 1958 per l’optometrista Josep María Simón Guilleuma, van posar sobre la pista a Pelling, no te desperdici:
El setembre de 1608, Hans Lipperhey es guanya l’admiració del princep holandès Maurici de Nassau mostrant-li el revolucionari invent que li permetria veure qualsevol objecte a distància.
Tot ufanós, Lipperhey registra la patent el 2 d’octubre, però no és l’únic. Uns dies després dues persones més es presenten al registre amb artefactes similars, Jacob Metius i Zacharias Janssen. Casualitat? És que tots tres van fer el mateix invent i a la vegada? Els tres holandesos mentien.
La clau de l'invent està en Janssen, el seu fill explica com el seu pare en realitat va copiar el disseny d'un artefacte que datava de l’any 1590 i havia comprat a la Fira de Frankfurt de 1608, convençut d'haver trobat la gallina dels ous d’or, va intentar vendre'l a un noble alemany però no ho va aconseguir perquè una de les lents estava trencada i perquè el preu era exorbitat, llavors va tornar de seguida a Holanda, amb la voluntat de fabricar alguna cosa semblant, però Janssen no és òptic i necessitava lents. Demana ajuda a Lipperhey i a Metius. Quan construeix el seu propi telescopi i va a l'oficina de patents, Lipperhey ja s’havia avançat.
Joan Roget, un òptic de Girona
El 5 de setembre de 1608, a una subhasta dels béns de Jaume Galvany a Barcelona, un desconegut compra una mena de telescopi de llauna per mirar de lluny i se l’emporta immediatament a Frankfurt, la fira on es presentaven anualment els llibres i les novetats científiques. Allà coneix a Janssen i li ofereix anar a mitges en el negoci a canvi que aquest li vengui l'objecte als seus clients. Jansen, fascinat per l'objecte, fa l'impossible per quedar-se l’invent. Un cop més, a causa de l’ambició i la manca d’escrúpols d’alguns, inventors com Joan Roget han quedat sense el merescut reconeixement.
historytoday.com/nick-pelling/who-invented-telescope
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per participar en la Xusquipèdia